Friday, April 10, 2009

CENDAWAN BLACK JELLY

Terima kasih kepada Saiful Am kerana memberi saya bongkah cendawan black jelly ....
Tujuan saya meminta dia adalah untuk membuat benih bagi memperbanyakkan lagi koleksi benih cendawan saya......... Ini dia rupa cendawan black jelly.... kecik lagi belum boleh buat benih lagi .............. kena tunggu dia besar laa............

Tuesday, April 7, 2009

PEGALAMAN

Assalammualaikum......... di sini saya menceritakan pengalaman saya yang pertama........
Saya telah dijemput oleh pegawai pertanian untuk memberi penerangan serba sedikit tentang benih cendawan tiram kelabu ............kira macam mempromosikan hasil benih saya juga.....
mula2 rasa seram sejuk maklum la kali pertama memberi ceramah kepada peserta kursus yang dianjurkan oleh Pejabat Pertanian Simpang Lima Batu Pahat... Bertempat di parit Sangit Darat, MK 1, Lubok Semerah Batu Pahat

Yang ini pegawai pertanian Simpang Lima En Latif .......Dia la menjemput saya memberi penerangan serba sedikit tentang benih cendawan....


yang ini pulak pegawai dari sentang batu agro tengah memberi penerangan tentang benih


yang ini pegawai pertanian tengah memberi penerangan tentang bagaimana untuk mengusahakan tanaman cendawan










Thursday, April 2, 2009

Keadaan meter mencapai tahap 15 PSI
Keadaan meter mencapai tahap 20 PSI


Wednesday, April 1, 2009

AUTOCLAVE

Inilah dia autoclave yang murah sekali tetapi dalam proses percubaan lagi.......
Autoclave ini asalnye tempat pengukus daging cuma dah dimodifide sikit letak meter dan valve
Tujuan membina mini autoclave ini bagi memudahkan peserta KURSUS kami memcari peralatan apabila selesai mengikutu kursus yang dianjurkan oleh pihak kami.....
kos nyer agak murah dan menjimatkan.......



Di sini la tapak baru dalam proses pembersihan.... itu pun suruh orang tolong ...
kalau nak harapkan tulang 4 kerat ni boleh reput.....






Sunday, February 15, 2009

Ini dia tuan punya farm En Ali pengusaha cendawan di sungai terap muar. Bangsalnya boleh memuatkan lebih kurang 80000 bongkah panjang bangsal dia sekali tengok macam sekolah da... Yang untungnya semua peralatan di bantu sepenuhnya oleh jabatan pertanian muar seperti bangsal , steamer , mixer dan mesin begging untungnya beliau. Semoga perusahaan beliau semakin maju jaya

Thursday, February 12, 2009

The biggest bongkah

inilah dia the biggest bongkah. Ini adalah idea kenkawan kat opis yang memberi semangat kalau2 boleh mengeluarkan hasil 1 bonhgkah 1 kg sekali tuai kan ok tu........ Mula2 masa membagging habuk tiba2 macam lucu pulak dengan keadaan fizikal bongkah itulah hakikat....
kalau ia berhasil Sentang Batu Agro akan mendapat pingat dari malaysian book record.


inilah perbezaan bongkah yang di atas tu baby

dan dibawah tu mamy dia





inilah dia perkembangan bongkah yang

tak dikukus masih elok lagi keadaan fizikal



Monday, February 2, 2009

Update sikit

steamer dah siap inilah trip pertama yang telah siap dikukus
selama 1 jam setengah saja... kita tengok hasil bongkah terhasil nanti

inilah 2 bongkah yang tak dikukus tapi masih dalam
keadaan baik kita tengok la sampai dia keluar hasil nanti



Friday, January 23, 2009

lama tk update blog.............. lama la juga baru 23 hari tak update blog ni al maklum laa...tengah sibuk buat steamer sendiri..... nak beli tak cukup modal terpaksa la reka sendiri....ini la hasil nya...... tu pun belum siap lagi dalam 20% lagi...... tinggal pintu je yang belum pasang..... steamer ni boleh memuatkan 36 bakul lebih kurang 500 bongkah sekali kukus...dapat la sikit menjimatkan kos operasi.... dulu pakai tong drum sekarang upgrade sikit pakai steamer akan datang pakai boiler pulak kot...
keadaan steamer 80%

keadaan steamer 40%

Monday, January 5, 2009

video

Sunday, January 4, 2009

Assalammualaikum, di sini Sentang Batu Agro ingin mengucapkan selamat tahun baru kepada semua kawan seperjuagan untuk terus memajukan lagi industri tanaman cendawan. Yang dah berlalu kita lupakan dan ambil iktibar. Sentang Batu Agro telah mengorak langkah dengan terbinanya bangsal cendawan yang pertama yang boleh memuatkan lebih kurang 15000 bongkah


Bangsal cendawan yang telah siap sepenuhnya





serba sedikit rak yang telah dipenuhi dengan bongkah





Inilah water mist yang bewarna kuning tu........ yang paling jimat

sekali diperbuat daripada plastik